U utorak, 11. aprila 2017. godine, u Dečjoj biblioteci „Nevenˮ (Dom sindikata, 1. sprat) svečano je predstavljena Tehnoteka – kreativni prostor namenjen deci i mladima.
Prisutnima su se obratili: Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke grada Beograda, Ivona Jevtić, sekretar za kulturu Grada Beograda, Dragan Hamović, posebni savetnik ministra kulture i informisanja i Marjan Marinković, pomoćnik direktora Biblioteke grada Beograda.
Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Biblioteka grada Beograda je formirala ovakav prostor izrađen po uzoru na najsavremeniji bibliotečki koncept – makerspace., u kojem korisnici kroz zajednički rad i igru, a uz pomoć savremenih tehnologija, stiču nova znanja i veštine, eksperimentišu i izrađuju različite proizvode.
Tehnoteka je opremljena po uzoru na slične prostore u najrazvijenijim svetskim bibliotekama. U njoj su korisnicima na raspolaganju 3D štampač, 3D skener, 3D olovka, Lego Education roboti WeDo2 i EV3, lego kompleti za pričanje priča, naočare za virtualnu realnost Samsung Gear VR, računari, tableti.
Tehnoteka je prvi ovakav prostor u Srbiji, i među prvima u regionu. Pokretanjem Tehnoteke nastavljamo da menjamo predstavu kod stručne i najšire javnosti o tome šta savremena bilioteka može i treba da bude.
Radionice u Tehnoteci realizuju se u saradnji sa organizacijom EduLab, kroz program sa ev3 robotima „Prva srpska misija na Mars“, kao i u saradnji sa studentima Fakulteta primenjenih umetnosti – Odsek za industrijski dizajn.