Hrabri astronauti druge srpske misije na Mars spustili su se na površinu Marsa juče u 11 časova po lokalnom vremenu.
Inicijalne prognoze bile su loše, od 4 lendera sa opremom i hranom koji su pokušali spuštanje na površinu, nije poznata sudbina čak 3. Takođe, prema bazi se kreće oluja sedme klase i predeo oko baze je non stop bombardovan električnim pražnjenjem iz atmosfere. Kako nesreća ne ide sama, magnetna oluja je poremetila puno digitalnih priručnika u kojima se nalaze spasonosne informacije.
Deca su se našla u situaciji u kojoj se nalaze na nepoznatoj planeti, bez izvora hrane i vode i bez mogućnosti da komuniciraju sa Zemljom.
Tokom dva sata trajanja radionice, polaznici su uspeli da dešifruju koordinate koje su ih odvele do mesta pada četvrtog lendera u kome su se nalazili hrana, voda i alat, da tu istu hranu zasade i potom tretiraju super đubrivom koje višestruko ubrzava rast biljaka i potom čak hranu i ispeku i pripreme obroke sebi. Naravno, kako bi došli do super đubriva, morali su da saznaju hemijsku formulu istog i potom kreiraju hemijske elemente koji ga čine i uspešno ih kombinuju u jedinjenja. Koristeći električne kablove, deca su sprovela struju iz pomoćnog generatora i pokrenula glavni generator pored baze i kao šlag na tortu, pokrenuli su komunikaciju baze sa Zemljom što im otvara mogućnost da u 15 minuta realnog vremena dobiju odgovor od kontrole misije sa Zemlje na bilo koje pitanje.
Minecraft Education je izvanredna alatka za nastavnika. Na žalost, ne može sve raditi sam. Potrebna je grupa posvećenih demonstratora da pomogne da se inicijalno oduševljenje malo smiri i da deca počnu da se uživljavaju u svoju ulogu.
Tokom dvostane radionice, polaznici su sami, uz pomoć uputstava i priručnika u bazi sami uspeli da urade sve ovo!
Ovo je delić atmosfere iz Američki kutak Beograd – American Corner Belgrade i ovo su slike koje su deca napravili u toku rada!